Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Frei Tamás: A bankár

2012.03.21

bankar.jpg

 

 Szerző: Frei Tamás
Cím: A bankár
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Oldalak száma: 624

  

 

Torta Mojada és Alfajores

 

 

Napjaink kémregényeinek hőse klasszikus elődeivel ellentétben új tulajdonsággal van felruházva, szeret enni, mi több azt is tudja, hogy a minőségi ételek titka, a minőségi alapanyag. Frei Tamás nyomtatásban megjelenő dossziéiban az újkori kémregény alapanyagaiból nincs hiány. A Bankár, az író regénytrilógiájának második kötete jellemzően Frei-es tényfeltáró dosszié, az előszó szerint is valós számokkal, tényekkel alátámasztva. Főszereplői és a jelenben játszódó események fiktívek, azonban a kulisszák és a politikai háttér valós, így aztán akár meg is történhetne, legalábbis olvasás közben nehéz elvonatkoztatni.

A regény forgatókönyve olyan, mint a Torta Mojada, a csoki sötétsége még jobban kiadja a fehér tejszínhab kontrasztját; a jó Fiúk túlságosan jók, a rossz Fiúk pedig? Teszik a dolgukat. A vezető bank igazgatójának elrablása mögött a hajdani barát(?) bosszúja áll és ennek nyomán születik az ördögi terv, miközben Magyarország történelmi és gazdasági sebei nyalogatása közben jó szokásához híven vegetál, mint derült égből villámcsapás, az amerikai tőzsdecápák karmai között találja magát. A megoldás André. Az első kötetből ismert magyar származású volt légiósból lett ügynök, aki éppen szerelmével próbál új (ügynöktelenített) életet kezdeni, és aki éppen véletlenül Amerikában jár.

 

A történet természetesen ennél bonyolultabb és csavarosabb - jól megírt, ám a történelmi valóság kulisszái mögött a fiktív szereplők között nagyon is létező személyek is említésre kerülnek, mint például Soros György, vagy éppen Rothschild báró. Izrael sem maradhat ki a rossz Fiúk sorából, mert hogy milyen kegyesek is az izraeli aknafejlesztők. Hm... 

 

Befejezésként minden jó, ha a vége jó végszavaként kapunk valami ízelítőt az élet édes oldalából is. A Megmentőre várva Buenos Airesben, Adrienn (akit mi nők csak irigyelni tudunk, hiszen bár nem tagadja meg magától a legfinomabb édességeket xxs mérete változatlan)  Torta Mojada-t eszik, gyerekkora Pesti ízein nosztalgiázva. Valóban a békebeli idők süteménye, a Hauer cukrászda finomságai közzé tartozó Sarokház hasonlít a legjobban a Torta Mojada sűrű csokoládé fürdőben nedvesített csokis piskótájához, amit a Sarokházhoz hasonlóan bőségesen minőségi tejszínhabbal tálalunk.

A Bankár az említett süteményekhez méltóan testes és élvezetes, de olvasása közben időnként tartsunk egy kis szünetet, elmélkedésre. Idézve a boldog békeidőket, Izrael nem a tapadóaknák továbbfejlesztéséről híres, azonban az igényes konyha és cukrászmesterség híve, többek között a kürtőskalács lelkes fogyasztója. A Cortadó mellé most ajánlunk egy olyan süteményt, amely ugyan nem szerepel a regényben, de történetének szálai éppolyan szerteágazóak, mint a Bankár szövevényes cselekménye, és ha már szóba került Argentína, akkor legyen Alfajores. A dulce leche-vel megtöltött vanília, méz és mandula ízesítésű kekszkorongok, megforgatva porcukorban, kókuszreszelékben vagy csokival bevonva a kis tejjel és habbal megszelídített eszpresszó, a Cortadó mellé igazán békebeli élvezet.

 

 

 

 
 

 


Profilkép


Nyelvek

MagyarEnglish


Elérhetőség

A könyvtár nyitvatartási ideje: hétfő; szerda: 14-16h illetve vasárnap; kedd; csütörtök: 17-19h

Anzo Sireni 20 Giv`atayim, Israel +972-543-911-831


magyarországi kontakt: 1132. Budapest, Victor Hugo utca 32.
+36-30-913-8997

Számlaszámaink:
Discount Bank, Givatayim, 145 bankfiók: 030361
Erste Bank:
11600006-00000000-31554770

diasporalibrary@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 45458
Hónap: 2810
Nap: 74