Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Torta Mojada (közkívánatra)

2012.03.28

 

mojada.jpg

 

 

 

A Torta Mojada, nedves süteményt, illetve pogácsát jelent. Mi tagadás az egyszerű fordítás nem eteti magát, semmiképpen sem a nem egészen efféle pogácsához szokott magyarok számára. Azt gondolom, mégis nagyon finom ez a sütemény. Leginkább úgy hívnám, ha mondjuk könyvcímhez kötném, hogy „A lányom nélkül soha” sütemény, a  pészachi változatot azonban ajánlom Anyósomnak, vagyis „Ági, sajnos nem tudta megkóstolni pészachkor” süti.

 

Ebben a plágiumgyanús (ezt nem bírtam kihagyni) világban tartozunk az igazsággal, a Torta Mojada, Frei Tamás Bankár könyvének kritikája kapcsán került szóba. A regénybéli Torta Mojada cukros szirupban áztatott, marcipánnal bevont csokis finomság:

 

 

"…Az 1930-as években a Café Tortoni, aminek most az ablakánál ült, a Buenos Airesbe emigráló magyaroknak köszönhetően a budapesti New York kávéház társintézménye lett.

Hát meglátszott rajta.

A hosszú fekete kötényes, csokornyakkendős pincérek ezüsttálcával a kezükben szaladgáltak a vörös márványoszlopok, a kristálycsillárok és az aranykeretes festmények között. A székek nem Párizst, hanem sokkal inkább a letűnt monarchia egykori kávéházi stílusát utánozták. Az italok mellé itt mindig adtak egy kis pohárnyi szódavizet, a sütemények pedig, hát a sütemények isteniek voltak. A Torta Mojada például, amiből Adrienn most már a második szeletet ette, mert hetek óta megőrült az édességért, szóval a Mojada torta cukros szirupba áztatott magyaros csokipiskóta volt marcipánnal a tetején és hatalmas adag tejszínhabbal a tányéron. Adrienn még emlékezett rá, hogy kiskorában a budapesti cukrászdákban ezt Sarokszeletnek hívták…" (611-612 oldal)

 

tejszhabos.jpg

 

Az általam ismert alábbi recept maceszliszttel is elkészíthető, ezért pészachra is tudom ajánlani. Titka, mint minden kémregénynek a jó minőségű alapanyagokban keresendő.

 

Hozzávalók (1O adaghoz)
5 tojássárgája,
1 tojás
150 gramm cukor
20 ml víz
140 gramm vaj
140 gramm csokoládé
13 tojásfehérje
15 gramm keserű kakaó
33 g liszt (illetve maceszliszt)

Csokimousse

300 gramm keserédes csokoládé
125 gramm vaj
3 tojássárgája
15 tojásfehérje (nem írtam el)
70 gramm cukor
100 ml creme de leche (ribat halav)

Csokifürdő
50 ml tej
40 ml creme de leche
25 gramm cukor
25 gramm glükóz
150 gramm keserédes csokoládé
40 gramm keserédes csokoládé bevonat

A tésztához: keverjük el a tojások sárgáját a fele cukorral és a vízzel fehéredésig. Gőz fölött olvasszuk fel a vajat, az apróra vágott csokit és folyamatosan keverve adjuk hozzá a kikevert tojást. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan keverjük össze a tojássárgájából készített krémmel, a keserű kakaóval és az átszitált liszttel. Öntsük olajozott lisztezett sütőformába és süssük mérsékelt tűzön kb. 25 percig (amíg a teteje megszilárdul, de belül nedves marad). Egy napig pihentessük a fagyasztóban. Másnap vágjunk 3 tortalapot.

Mousse: gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét az apróra vágott vajjal, melegen adjuk hozzá a tojások sárgáját. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a creme de lechet.
Kenjünk meg egy tortalapot a krémmel, majd tegyük a hűtőbe 30 percre. Ismételjünk meg a maradék lapokkal végül tegyük be a tortát a fagyasztóba körülbelül 2 órára.

Csokifürdő: főzzük fel a tejet, a creme de lechet, a cukrot és a glükózt. Amikor felforrt, keverjük hozzá a felaprított csokoládét, amíg elolvad. Egy üvegtálban, ahol van hely öntsük a forró csokifürdőt a tortára és 20 percig nedvesítsük benne.
A tálalásnál ne feledjük a házi tejszínhabot!

 

 

Az idézet Frei Tamás Bankár című könyvéből való. Kiadó: Ulpius-ház; 2O11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


Profilkép


Nyelvek

MagyarEnglish


Elérhetőség

A könyvtár nyitvatartási ideje: hétfő; szerda: 14-16h illetve vasárnap; kedd; csütörtök: 17-19h

Anzo Sireni 20 Giv`atayim, Israel +972-543-911-831


magyarországi kontakt: 1132. Budapest, Victor Hugo utca 32.
+36-30-913-8997

Számlaszámaink:
Discount Bank, Givatayim, 145 bankfiók: 030361
Erste Bank:
11600006-00000000-31554770

diasporalibrary@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 82873
Hónap: 534
Nap: 18