Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Goldy és a svédasztalos gyilkosság

2012.11.03

 

 

 

Szakácskönyvet kiadni biztos siker, annak ellenére, hogy újat alkotni, legalábbis szerintem, nem könnyű feladat. A régi receptek portalanítása azonban, megspékelve a szerző „én így sütöm a pirítóst” szlogenjével átütő sikert arathat főleg nagy evős-ivós ünnepek előtt, utána pedig jöhet a diétásított, fogyókúrás változat. A receptgyűjtemények könnyen feledhető, szezonális jellegével ellentétben, az irodalmi ízek verhetetlenek, gondoljunk csak Krúdy novelláira, Szindbádra vagy éppenséggel Hamvas Béla Bor filozófiájára.

Az irodalmi alkotások Madelenie-keksz effektusa a kortárs irodalomban is fontos eszköze az érzelmek kifejezésének, az emlékek megvillantásának. Visszaidézve az elmúlt hetek olvasmányait, a legautentikusabb jelenetek az emlékezés szájban érzékelhető ízeivel párosulnak. Szántó T. Gábor Édeshármasában a Soá emlékeit felidéző kántor jelenbéli és a lágerben éhező képe összemosódik a maceszgombóc gyömbéres, csípős-borsos ízével, a marhapörkölt tarhonyával és az almás pite a Hanna étterem kockás terítős hangulatával úgy, ahogyan Rubin Eszter gasztro-abszurdjában írjaa húslevesben minden benne van nevetés, könnyek, születés, gyász, az élet esszenciája”. Ignotus a megmondhatója, hogy mennyire igaz mindez, ezért álmodhatta meg talán egy füstös szerkesztőségben vagy kocsmában anno több mint száz évvel ezelőtt a címadó női nevet, majd a Hét újság receptpályázata eredményeként megjelentette Emma asszony szakácskönyvét, a magyar művelődéstörténet nagyjai és/vagy feleségük receptjeit tálalva fel saját irodalmi körítésével. A szerző Emma asszony néven jegyezte máig népszerű kötetét, talán azért, mert akkoriban (is) jobban mutatott egy szakácskönyv élén egy női név, mint Veigelsberg Hugó, azaz Ignotus.

New York-leves Ingotus szerint: het.jpg

Roppant erős húsleves, amelyben a következő dolgok találtatnak:

  • kis gombóczok, melyek májjal s gombával vagdalt, és hogy együtt maradjon, tojás sárgájával kevert csirkefehéréből készülnek;

  • julien, mely áll zöldborsóból (nem czukorborsó), karfiolból, kelkáposztából (egész levelek) és championgombából, melyek mind külön pároltatnak vízben – borsó meg gomba esetleg a levesben;

  • borsó-tészta (híg palacsinta-tészta, reszelőn át forró zsírba eresztve). A levesbe egy tojás sárgáját belehabarni, s az asztalon még egy kávéskanálnyi parmezán is elkel benne.

  • Megjegyzés: a levesben pórának vagy vershagymának találtatni nem szabad, tyuk- és marhahusnak ellenben igen.


 

 

Jóval később a nyolcvanas évek végén Diana Mott Davidsonnak a női nevek nem okozhattak gondot, amikor előállt egy receptekkel teletűzdelt kisvárosi krimivel. Regényét számos kiadó dobta vissza mondván, hogy kulináris krimiből bőven elég, ami eddig megjelent. A gyilkosságot még inkább beárnyékoló, a tabutémának számító családon belüli erőszak brutalitását ráadásul a cateringes főhős, Goldy szarkazmusa sem enyhítette túlságosan. Goldy megálmodója legalább annyira makacs volt, mint nyomozónak avanzsált főhőse. Állhatatosságának köszönhetően végül sikerült kiharcolnia 1990-ben a megjelenést négyezer-ötszáz példányban, amelyet el is kellett tudni adni, ugyebár. Ne feledjük 1990-ben járunk, sehol egy iphone és facebook. Goldy, azaz Diana könyvét a boltokban egy tálca Kalandozó-szelettel és a sütemény, kártyára nyomtatott receptjével reklámozta, ennek köszönhetően mára több mint egymillió példányban kelt el, az azóta több epizódot megért Goldy-sorozat. Sok év telt az első megjelenés óta, míg végre idén nyáron az Ulpius-Ház gondozásában megjelent magyarul is a sorozat első kötete, Goldy és a svédasztalos gyilkosság.

Diane Mott Davidson sorozatának első kötetében, egy öngyilkosságnak tűnő bűncselekmény felderítése köré építi a klasszikus krimik jellemzőjének, a kisvárosi életnek és lakóinak bemutatását. Aspen Meadow ideális helyszín, mindenki ismer mindenkit, kellemes kávéillat, a frissen sült eckler fánk és fahéjas csiga illata lengi be az unalmas hétköznapokat. A látszólagos harmóniát azonban jól leplezett szorongás és harag árnyékolja be. A gyilkosság mögött bosszúvágy és düh, Goldy szarkazmusa mögött exférje bántalmazásai állnak. Tizenéves fia zavarodottságának oka szülei válása és apjának erőszakossága, amelyet nem tud feldolgozni, ezért a maga módján próbálja túltenni magát sérelmein. Goldy az ízekben találja meg önmagát, a főzés számára nemcsak terápia, de megélhetés is. Catering vállalkozását azonban a rendőrség határozatlan időre felfüggeszti, mivel egy temetés utáni fogadáson rágcsálóirtóval dúsított kávéja majdnem egy vendég halálát okozta. Goldy megélhetését elveszítve és nem bízva az egyébként jóképű és segítőkész detektívben saját nyomozásba kezd. Az ügy felderítése közben fény derül környezete szociális problémáira, miközben saját félelmeivel is szembesülnie kell. A nyomozás saját testi épségét sem kíméli, de végül visszakapja munkáját, ráadásul saját sérelmein túljutva egy érzelmi társra is talál.

A szokványos kriminek ígérkező könyvet, Goldy helyzethez illő receptjei teszik teljessé, a vad ember vadrizssalátája érzékelteti, hogy történni fog valami, a kalandozó szelet a ködös bizonytalanság íze, a megjöttem, drágám gyömbéres ropogós pedig már sejteti, hogy szerelem van a láthatáron.

 

Megjöttem, drágám gyömbéres ropogósgoldy.jpg

2 csésze liszt (nagy tengerszint feletti magasságon plusz egy evőkanál)

2 teáskanál szódabikarbóna

1/4 teáskanál só

1 1/2 teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál frissen őrölt szegfűszeg

1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió

1/4 csésze sózatlan vaj

1/4 csésze szilárd növényi zsiradék

1 csésze cukor

1 nagy tojás

1/4 csésze méz

1/4 evőkanál finomra reszelt citromhéj

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki két sütőlapot keverjük össze a lisztet szódabikarbónát, sót, gyömbért fahéjat szegfűszeget és szerecsendiót. Tegyük félre. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a növényi zsiradékot, vajat és cukrot amíg könnyű habos nem lesz, verjük bele a tojást és a mézet amíg össze nem vegyül. Keverjük hozzá a lisztes keveréket és a citromhéjat amíg amíg eltűnnek a lisztcsíkok.

Evőkanál méretű mérővel szaggassuk ki a tésztát a sütőlapokra, egymástól kétujjnyi távolságra. Egy sütőlapra ne tegyünk egy tucatnál többet. Egyenként süssük ki az adagokat amíg a sütik felpuffadnak és ráncosak lesznek, körülbelül adagonként 10-12 perc alatt. Rácson hűtsük ki teljesen.

32 süti lesz belőle.

 

Forrás:

Emma asszony szakácskönyve. Vince kiadó. 2009

Diane Mott Davidson: Goldy és a svédasztalos gyilkosság. Ulpius-Ház 2012

Szántó T. Gábor: Édeshármas. L'Harmattan. 2012

Rubin Eszter: Barchesz. Ulpius-Ház 2012.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Profilkép


Nyelvek

MagyarEnglish


Elérhetőség

A könyvtár nyitvatartási ideje: hétfő; szerda: 14-16h illetve vasárnap; kedd; csütörtök: 17-19h

Anzo Sireni 20 Giv`atayim, Israel +972-543-911-831


magyarországi kontakt: 1132. Budapest, Victor Hugo utca 32.
+36-30-913-8997

Számlaszámaink:
Discount Bank, Givatayim, 145 bankfiók: 030361
Erste Bank:
11600006-00000000-31554770

diasporalibrary@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 47124
Hónap: 2678
Nap: 37