Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Umberto Eco: A prágai temető

2012.04.23

 

836351_5.jpg

 

Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Sorozat: ECO SOROZAT
Oldalak száma: 558
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 740 gr
ISBN: 9789630793735
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2012
Fordító: Barna Imre

 

2 év várakozás után végre megjelent magyarul is Umberto Eco nagy port felkavaró regénye A prágai temető.  

A Hat séta a fikció erdejében (Európa Könyvkiadó 2007) című művében Eco már bebizonyította, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyve mindig is fiktív tartalmú volt, mert egyértelműen fikciós források idézeteiből tevődik össze.  A prágai temetőben ezeknek a fikciós forrásoknak a keletkezését és azok hatását próbálja rekonstruálni a szerző. A könyvben a főszereplőn kívül szinte minden szereplő a valóságban létező személy volt, aki azt tette és cselekedte, amit regényben tesz és mond.

Főhősünk Simonini - életét naplóbejegyzései alapján ismerjük meg – akiről már az első megnyilvánulásából kiderül, hogy mindent és mindenkit gyűlöl, legyen szó zsidókról, németekről, franciákról, a női nemről vagy a jezsuitákról. Persze tapasztalatokkal, érvekkel nem rendelkezik csak előítéletekkel. pl.: élete során 2 általa zsidónak vélt személlyel találkozott futólag… Egyetlen örömét az evésben leli (már-már Krúdyt vagy Murakamit idézi). Hírnevet dokumentum hamisítóként és spionként szerez magának, „munkáinak” köszönhetően láthatjuk Garibaldit Itália egyesítéséért harcolva, belelátunk különböző országok 19. századi kémvilágába és megismerjük a Dreyfus-úgy keletkezési körülményeit. Simonininek elvek hiányában nem probléma bármely oldalnak dolgozni, minden csak pénz kérdése. Büszke arra, hogy irodalmi művekből átvett (plagizált) gondolatokból kreál összeesküvés-elméleteket. Nem nagy ügy, mondja ő, csak egy tetszőlegesen kitölthető formára van szükség (így ugyanaz a dokumentum eladható pl.:  a jezsuitáknak, mert a szabadkőműveseket szapulja vagy fordítva), amely olyan történeteket, adatokat kell tartalmazzon, mely a köznép számára ismert. Mert az emberek csak azt hiszik el, amit egyszer már hallottak.

 A sok hamisítás és hazudozás után nem csoda, hogy személyisége meghasad, így a visszaemlékezés során kihagyott részeket Dalla Piccola abbé, az összekuszálódott eseményeket pedig az Elbeszélő próbálja kívülről rekonstruálni.

Eco elérte célját, mert Simonini kétségtelenül egy gyűlöletes, undorító alak Egy idő után egyszerűen nem lehet komolyan venni a fröcsögéseit, a folyamatos ellentmondásokba ütköző rögeszméit.

 

 

A prágai temetőt megjelenésekor többek között Róma főrabbija is bírálta, mert szerinte a könyv üzenete félreérthető, hiszen az olvasónak nincs egyértelműen kimondva, hogy a zsidók világuralomra való törekvése fikció.

Ez így igaz, a könyv nem ítéli el az antiszemitizmus jelenségét abban a formában, ahogy én ezt a mondatot leírtam. Helyette egy ostoba, primitív ember életútján keresztül mutat rá Eco az előítéletek hamisságára. Mert pont ez a primitívség és tömény frázis szajkózás teszi hiteltelenné Simonini és társai eszméjét.  

Eco megjegyzése Simoniniről: „bizonyos értelemben azért mégiscsak létezett ő. Sőt az az igazság, hogy mindmáig itt van köztünk.” Borzalmas igazság…

 

 T.

További könyvek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


Profilkép


Nyelvek

MagyarEnglish


Elérhetőség

A könyvtár nyitvatartási ideje: hétfő; szerda: 14-16h illetve vasárnap; kedd; csütörtök: 17-19h

Anzo Sireni 20 Giv`atayim, Israel +972-543-911-831


magyarországi kontakt: 1132. Budapest, Victor Hugo utca 32.
+36-30-913-8997

Számlaszámaink:
Discount Bank, Givatayim, 145 bankfiók: 030361
Erste Bank:
11600006-00000000-31554770

diasporalibrary@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 84234
Hónap: 445
Nap: 6