Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Efraim Zuroff: Az utolsó esély akció

2012.07.22

 

zuroff_borito_1.jpg

 

Kiadó: Hetek.hu Kft. Budapest

Oldalak száma:256

ISBN:9638928269

Fordította: Molnár László, Morvay Szilárd

Kiadás éve: 2012

 

„Azok, akik nem törődnek a múlt gyilkosaival,a jövő gyilkosainak készítik elő az utat.” Simon Wiesenthal

 Bő 2 hét telt el, hogy elolvastam Az utolsó esély akciót. Nem könnyű írni erről a könyvről, attól függetlenül, hogy nagy meglepetéseket nem okozott, mivel köztudott tény, hogy a náci háborús bűnösök nagy része megúszta az elszámoltatást.

Az eredeti angol és a magyar kiadás között 3 év telt el, így Zuroff a könyv elején egy külön, a magyar kiadáshoz írt előszóval fogadja az olvasót, melyben mély csalódottságát és dühét fejezi ki Képíró Sándor halála miatt. Képíró valóban egy külön fejezetet érdemelt a pályafutásában, mert volt olyan szemtelen, hogy beperelte rágalmazásért. Sokan azt hiszik, hogy csak a magyarok tehetetlenek és érdektelenek az igazságtételben, de Zuroff  meglepően pozitívan vélekedik rólunk, hiszen Képíró is bíróság elé került ( igen, ez nagy dolognak számít), az más kérdés, hogy felmentették.

 Ami számomra leginkább frusztráló volt, és ez abszolút átjön a könyvben is, hogy a világ országai mennyire próbálják leplezni és meghamisítani a II. világháborúban betöltött szerepüket. Így nem csoda, hogy pl. Észtországban vagy Litvániában a rendszerváltás vagy Unió csatlakozás után rehabilitáltak és pénzeltek olyan embereket, akik köztudottan nácik voltak, és ha ez nem elég még nemzeti hőst is faragtak belőlük. Ami szintén dühítő, hogy nem elég megtalálni, beazonosítani és bizonyítékokkal alátámasztani ezeknek az embereknek a bűnösségét, mert szinte mindig felmentik őket elévülés/ időskorúságra való tekintettel. Ilyenkor felmerül az emberben, hogy milyen szerencsések ezek az emberek, hisz élvezik a demokrácia és az emberség védelmét, az más kérdés, hogy ők életkorra való tekintet nélkül gyilkoltak ártatlan embereket.
Mit tud tenni egy náci vadász? Kutatni kutatni és kutatni. A 80'as években egyszerűen nem voltak törvények a náci bűnösök kezelésére. Így, ha pl. az Usa-ba vagy Kanadába menekültek a háború után, a maximum, amit el lehetett érni, hogy elvették az állampolgárságukat és kitoloncolták őket arra hivatkozva, hogy a bevándorláskor nem vallották be, hogy háborús bűnösök. Az megint más kérdés, hogy pl. Kanada elvette 8 ilyen bűnös állampolgárságát, de nem toloncolta ki egyiküket se. És akkor a többi országról ne is beszéljünk. A könyvből kiderül, hogy nagyon kevés esetben jutott el ezen emberek ügye bíróság elé, hiszen 5-8 év is el telik a sok jogi huzavonával és így nem csoda, hogy időközben meghalnak.
Egyszerűen elképesztő, hogy ezek az emberek köztünk élnek nyugalomban, és ilyen könnyen meg tudják úszni, mert az igazságszolgáltatás állandóan falakba ütközik. Hogy egyes országok, akik nagy demokratának vallják magukat nem bírnak szembenézni a múltjukkal.  

Zuroff életútja a Jad Vashemből a Wiesenthal Központba izgalmas, megdöbbentő és szívszorító.

Az utóbbi 2 hétben Csatáry kapcsán próbálják bemocskolni személyét és munkáját az eredményeire hivatkozva. Lehet, hogy ez a harc nevetségesnek tűnik manapság bizonyos csoportok szemében, de nem szabad és lehet mindent elfelejteni.

 „Nem vagyok vallásos ember, de hiszek a túlvilágban. Úgy hiszem, hogy a halálunkat követően mindnyájan a mennybe megyünk, ahol találkozni fogunk a holokauszt áldozataival. Nekik az lesz az első kérdésük, hogy »Szerencsések vagytok, túléltétek… megőriztétek az életeteket, mint oly sok ajándékot. De mihez kezdtetek vele? Mire fordítottátok az életeteket?« Néhányan közülünk majd ezt válaszolják: »Üzletember lettem<>Jogász lettem<>Tanító lettem.« Én csupán egyetlen válaszra szeretnék méltóvá válni: »Nem feledtelek el benneteket.« ” Simon Wiesenthal

 

 

 

 

 
 

 


Profilkép


Nyelvek

MagyarEnglish


Elérhetőség

A könyvtár nyitvatartási ideje: hétfő; szerda: 14-16h illetve vasárnap; kedd; csütörtök: 17-19h

Anzo Sireni 20 Giv`atayim, Israel +972-543-911-831


magyarországi kontakt: 1132. Budapest, Victor Hugo utca 32.
+36-30-913-8997

Számlaszámaink:
Discount Bank, Givatayim, 145 bankfiók: 030361
Erste Bank:
11600006-00000000-31554770

diasporalibrary@gmail.com

LevelezőlistaStatisztika

Online: 1
Összes: 79377
Hónap: 3132
Nap: 71